D’ÀFRICA A EUROPA
| |

D’ÀFRICA A EUROPA

El passat dia 7 de febrer de 2023 l’alumnat de Llatí de 4t d’ESO va participar a un Escape Room organitzat per Càritas Lleida a l’Acadèmia Mariana. L’alumnat s’havia de posar en la pell dels migrants i viure algunes de les dificultats i experiències que pateixen a diari aquestes persones.

Raquel Cámara, Soraya Canga, Yasmin Atlas, Zoe Gajewski, Elsa López i Eduardo Mihaes, alumnat de Llatí de 4t ESO

El coordinador de Joves en Acció Serge Emmanuel va ser qui va organitzar aquesta experiència que intenta fer-nos entendre la realitat de les persones que han d’abandonar les seves llars a la recerca d’un futur millor.

En arribar a l’Escape room, ens vam trobar amb el Serge i de seguida ens va introduir la dinàmica: havíem de fer un recorregut des de Mali fins a Europa, passant per diversos països com Senegal, Mauritània i Marroc; tot això en un temps límit de 30 minuts. El recorregut presentava molts obstacles i proves que havíem de superar. En dos grups de tres se’ns van assignar diverses identitats amb característiques i raons diferents per marxar del país natal, per exemple, una de nosaltres va agafar el rol de la Mariama, una noia gambiana de 17 anys, discreta, àgil i homosexual, fet que es considera delicte al seu país.

El punt de partida fou Mali on vam trobar una útil maleta amb la qual carregaríem durant tot el viatge. Després de superar el primer obstacle d’obrir la maleta, vam haver de calcular certes quantitats de diners en diferents unitats monetàries per poder entrar a cada país simulant el llarg recorregut que els refugiats han de fer: aconseguir suficients diners per pagar a la policia i a les màfies, exposant-nos a l’estafa i haver de repetir tot el camí. Les virtuts d’aquestes persones podien ser utilitzades durant les proves per passar obstacles, com a la vida real. Se’ns va posar a prova davant d’altres dificultats que per sort vam anar superant, de vegades amb l’ajuda de comodins. Finalment gràcies a les nostres habilitats i també al Serge vam arribar a Europa a temps. Tanmateix no sempre les persones migrants tenen la sort de rebre ajuda i recolzament en els seus trajectes.

En aquest moment vam començar a reflexionar amb el Serge sobre l’experiència viscuda i el viatge en sí. Ens vam adonar que l’Escape room era difícil, pero la vida real encara ho és més. I el pitjor és que l’aventura no acaba aquí, per desgràcia en arribar a Europa, comencen noves dificultats com integrar-se, trobar feina i un lloc on viure, tenir papers, cuidar de la família, etc.

Aquesta experiència ens ha fet empatitzar amb totes aquestes persones que a diari busquen un futur millor per elles i per les següents generacions.

Publicaciones Similares