On estan els planetes a Lleida El passat divendres 3 de febrer, a l'hora de matemàtiques, vam dur a terme una activitat molt interessant a classe responent la pregunta: On estarien els planetes del sistema solar a Lleida si el Sol fos la torre de la Seu Vella?
| |

On estan els planetes a Lleida

El passat divendres 3 de febrer, a l’hora de matemàtiques, vam dur a terme una activitat molt interessant a classe responent la pregunta: On estarien els planetes del sistema solar a Lleida si el Sol fos la torre de la Seu Vella?

Jana Ibars 2n ESO

El passat divendres 3 de febrer a l’assignatura de matemàtiques dins de la unitat didàctica de proporcionalitat i escales vam realitzar l’activitat que comparava el Sol amb la torre de la Seu Vella. I amb aquesta proporció vam trobar la distància i el lloc (aproximat) on hi hauria els planetes del nostre sistema solar.

Com ho vam fer?

Vam buscar les dades que ens feien falta. La primera el diàmetre de la torre de la Seu Vella (13 m), tot seguit el diàmetre del Sol (1,4 M km). Aquestes dues dades ens donaven l’escala (la proporció o relació de les mesures).

Tot seguit, vam trobar a Internet les distàncies dels planetes des del Sol (tal com mostra la imatge). I amb l’escala anterior (fent uns simples factors de conversió) vam obtenir la distància, des de la torre de la Seu Vella, d’on estarien els planetes.

Què vam aconseguir?

Doncs si el Sol fos la torre de la Seu Vella (si us hi heu ficat a sota ja sabeu que és impressionant) on estaria Mercuri aproximadament? Doncs molt a prop de la plaça de Ricard Vinyes, és a dir, que des de la torre fins a la plaça no hi hauria res si fos una representació del nostre sistema, i allà, a prop de Ricard Vinyes, ens trobaríem el primer planeta, un planeta minúscul i cremat: Mercuri.

I on estaria la Terra? Doncs el nostre planeta no el trobaríem fins a la vora de la presó de Ponent… Algunes imatges del sistema solar ens ho pinten com si estiguéssim a prop del Sol, però no! Fixem-nos que amb aquesta escala (el Sol és la torre de la Seu Vella) no trobem el nostre planeta fins a arribar al centre penitenciari de Ponent.

Aquests càlculs i comparacions els vam realitzar amb la resta de planetes. Podeu veure l’activitat en aquest enllaç: https://drive.google.com/file/d/1eOw1NZJYGGOojaapJjF_-k66KKS2DV5G/view?usp=sharing

Publicaciones Similares