Imatge creative commons [6/3/23] https://www.jda.es/wp-content/uploads/2022/03/image-from-rawpixel-id-5912427-jpeg.jpg
|

L’aigua: un bé escàs que cal conservar

Lothar Jiménez, 2n ESO

La manca de pluja que viu Catalunya és molt alta, sempre ha estat així, mai hem anat sobrats d’aigua, però aquest any l’escassetat de pluges és molt severa perquè no plou de forma necessària des de fa molt, els pantans comencen a estar buits i les restriccions ja estan apareixent arreu:
https://www.ccma.cat/324/com-tafecten-les-restriccions-daigua-per-la-situacio-dexcepcionalitat-per-sequera/noticia/3216048/

Per aquest motiu us porto un recull de propostes per minimitzar l’ús d’aigua, saber maximitzar el seu reaprofitament i ajudar a fer front a aquesta sequera. Gota a gota, gràcies a l’esforç de tots, podem frenar aquesta sequera i estalviar aigua per tornar a tenir els pantans plens o quasi plens i viure de forma més còmoda i cuidar el medi ambient:

  • Posar una ampolla plena dins de la cisterna perquè no surti tanta aigua cada vegada que tires la cadena. Al mateix temps, tens cisterna amb dos nivells de caiguda d’aigua? Si no ho tens, potser és el moment de canviar-ho.
  • Comprova que no hi ha fuites d’aigua a casa. Si creus que hi ha alguna aixeta que perd alguna gota, una bona idea és tancar la clau principal de pas d’aigua quan marxes de casa.
  • Reutilització d’aigües grises. Aquestes aigües són les que s’utilitzen per a la dutxa, rentar la roba, de l’aigüera o la de fregar el terra. Pots tornar a usar-les sempre que no continguin químics per regar el jardí o les plantes (saps que hi ha detergents que no afecten l’aigua per regar les plantes? https://controlbio.es/es/210-jabones-corrector-ph). Si no és el cas, si té productes químics, pots fer servir-les com a alternativa a tirar la cadena.
  • Fregues la casa massa sovint? I la roba com els texans, cada quan els posem a la rentadora? Depèn de molts factors: si a casa tenim animals domèstics cal fregar-la més sovint, si hi passem moltes hores també, si som molta gent… El mateix passa amb la roba, no sempre cal posar-la a la rentadora un cop emprada, però quan la posem? https://www.lamansiondelasideas.com/hogar-y-manualidades/cada-cuanto-limpiar-casa/ (recorda que les aigües grises es poden aprofitar per evitar algun tir de cisterna del vàter).
  • Aprofitar l’aigua de netejar aliments i la de cuinar per regar plantes. Si bullim menjar, saps que aquesta aigua es pot reaprofitar per fer altres menjars? Si no la vols aprofitar, la pots deixar refredar i aprofitar-la per regar les plantes exteriors; els aportaràs nutrients addicionals i estaràs reaprofitant aigua. També pots aprofitar l’aigua de netejar els aliments.
  • Cal que reguem totes les plantes? En un moment de sequera potser és el moment de disminuir la importància de la decoració amb plantes que requereixin molta aigua.
  • Dutxar-se millor que banyar-se: prendre una dutxa de deu minuts redueix en més d’un 50% la despesa d’aigua respecte a prendre un bany. I quan et dutxes, saps que no cal tenir tanta estona l’aigua oberta? https://www.endesa.com/es/blog/blog-de-endesa/climatizacion/ahorrar-ducha-eficiente
  • Recupera l’aigua de pluja, col·loca galledes fora de casa per recollir l’aigua i aprofita aquells llocs on s’acumula major quantitat. Però aquesta és una opció que només podem portar-la a terme si plou.

Tens més idees? Escriu-nos als comentaris les teves idees per estalviar, reutilitzar i optimitzar l’ús d’aigua.


Més informació:
https://www.roigsat.com/5-consells-per-reutilitzar-aigua/
https://bloc.tram.cat/2018/02/06/consells-per-estalviar-i-reutilitzar-laigua/
https://wellwo.es/ca/15-consells-per-estalviar-la-despesa-daigua-a-casa/

Publicaciones Similares