La 2a obra de Lily Brik a Lleida, a la façana est de l'EOI.

Els grafits: art o vandalisme?

L’art de carrer, o més comunament anomenat grafit, és una composició pictòrica elaborada generalment sobre parets, finestres o altres espais urbanístics. Encara que en alguns casos es realitza en indrets privats, usualment es duu a terme en llocs públics, com ara trens, ponts o edificis pertanyents als ajuntaments.

Ara bé, ens podem preguntar: els hem de considerar art o vandalisme? I quina és la diferència entre una pintada i un grafit?

D’una banda, podem considerar que els grafits són una forma d’expressió d’art. Encara que és diferent de les usuals, pel fet que canvia el clàssic llenç dels pintors per una paret, és igualment una composició artística, que té fonamentalment l’objectiu de ser observada pels vianants. Així mateix, a part de la funció estètica, també hi ha molta gent que afirma que els grafits són una forma de protesta, com podria ser el cas de les obres de l’artista britànic Banksy.  

D’altra banda, tenim les pintades. Aquestes són les que, en general, són considerades com a vandalisme. Majoritàriament, són anònimes i manquen d’un estil propi, fets que les diferencien dels grafits. També cal tenir en consideració la llibertat d’expressió de les obres. En ser pintades al carrer, un espai que compartim tots, potser s’hauria de regular d’alguna manera que no fossin ofensives. Això, però, es podria considerar com una limitació de l’autonomia creativa dels artistes.

A la ciutat de Lleida podem trobar grafits significatius que ocupen grans parets o façanes d’edificis locals. Molts d’aquests tenen intenció reivindicativa i de protesta cap a diferents aspectes de la societat, i d’altres són simplement una via d’expressió de l’art al carrer i decorar edificis amb símbols de la ciutat o de la mateixa institució.  Un exemple proper a nosaltres és el grafit localitzat a la paret de l’EOI realitzat per l’artista Lily-Brick. És la representació d’una noia que porta una motxilla plena de coneixements del món. El globus terraqui que en sobresurt simbolitza el nom de l’escola.

Per concloure, ens agradaria destacar que el grafit és una expressió d’art més i que, com a tal, s’hauria de valorar. Tot i això, s’ha de tenir en compte la fina línia que hi ha entre l’art i el vandalisme. Personalment, trobem que els ajuntaments haurien de proveir espais perquè els artistes es poguessin expressar lliurement sense haver de pintar il·legalment, com per exemple, es feia al PotFest de Lleida. D’aquesta manera, potser es donaria més visualitat a aquesta forma d’expressió artística.

Publicaciones Similares