FAST FASHION: Cementiri de roba Imatge cretive commonds [2/2/23]

Fast Fashion

Necessitem la conscienciació que ens porti al canvi

Carla López, Àlex Valdivielso i Salomé Llinares – 1r Batxillerat Internacional

La moda no és una de les novetats de la nostra societat actual sinó que porta formant part del nostre sistema, sigui econòmicament o cultural, molts anys. Amb el pas del temps i l’evolució en els mitjans de transport hem pogut compartir de manera internacional peces de roba representatives de cada cultura, creant una unió entre països en aquest àmbit. Però no tot és positiu, aquests canvis també ens han aportat un nou terme que tothom, o la majoria, coneixem i que ha causat, i continua causant, molts danys al nostre planeta: el fast fashion.

La moda, com a indústria, és la segona més contaminant, utilitzant recursos naturals a nivells desmesurats i de manera extremadament irresponsable. Una dada simple, però representativa, és la següent: per fabricar una sola samarreta de cotó són necessaris 2700 litres d’aigua, aquesta aigua passa per processos químics que la converteixen en no reutilitzable i, per tant, en aigua malgastada.

El fast fashion ha empitjorat la contaminació produïda per la indústria de la moda. La necessitat de canviar constantment de roba, creada pels estàndards de la societat, ha fet augmentar-ne la demanda. Ja no es segueix el model tradicional en el qual hi havia dues col·leccions cada any, sinó que n’apareixen de noves cada quinze dies, fent que en tot l’any es treguin 24 col·leccions diferents. Això no només és perjudicial per al planeta sinó també per l’àmbit laboral. La insostenible demanda ha creat espais de treball molt desagradables en els quals les jornades laborals són de 14 a 16 hores. Grans cadenes representants del fast fashion són Shein o Inditex, aquests noms no ens són desconeguts sinó tot el contrari, això demostra la gravetat del problema.

Ja hi ha regions dels planeta que pateixen les conseqüències dels nostres actes com a societat: el desert d’Atacama, ubicat a Xile, és l’exemple perfecte. Cada any arriben 59.000 tones de roba al país, els comerciants en compren una part, més aviat petita, mentre que la gran majoria es passa de contraband a altres països d’Amèrica del Sud. Però el pitjor és el que passa amb les almenys 39.000 tones de roba que no es poden vendre i acaben en escombraries al desert, convertint aquest espai natural en un terrible cementiri de roba.

És comprensible que els preus excessivament baixos facin que més gent se senti atreta per aquests tipus de moda, però és important que ens adonem que no necessitem tanta quantitat de roba i que la velocitat a la qual s’està produint i comprant és completament insostenible a la llarga. Sabem que hi ha alternatives, el seu contrari slow fashion podria canviar i revolucionar el món de la moda tal com el coneixem actualment. Consisteix en realitzar i consumir la moda de manera conscient, fomentant la cura en els processos de producció, buscant assegurar la qualitat de cada producte perquè siguin resistents i sostenibles al llarg del temps. Proposa una desacceleració, davant l’excessiva producció i el consum desmesurat creat pel fast fashion. Actualment, i cada vegada més, les empreses opten per aquest sistema perquè són conscients que el fast fashion ens porta a una situació insostenible en tots els sentits.

El canvi és imperatiu i urgent, investiguem més tot el que causen les nostres compres, però sobretot les seves solucions, perquè és hora de començar a aplicar-les.

Publicaciones Similares